auto-bum-logo

Ako kupujete polovni automobil – ovo morate znati!

12.05.2024news image

Kupujete polovni automobil? Evo nekoliko važnih stvari koje trebate znati prije nego što se odlučite:

Kupite ono što vam treba

Prvo, morate odrediti koji tip automobila odgovara vašem životnom stilu. Možda želite sportski automobil, ali možda bi bilo praktičnije razmotriti sedan, coupe, SUV, karavan ili crossover. Važno je usporediti prednosti i funkcionalnost svakog od njih i provjeriti odgovaraju li vašim potrebama.

Imajte na umu potrošnju goriva, jer je gorivo kod nas skuplje nego u nekim zapadnim zemljama.

Različita ponuda i cijene

Ključno je detaljno istražiti tržište. Internet može biti od velike pomoći. Pregledajte kompletnu dostupnu ponudu automobila online i uporedite ih, jer različiti prodavci mogu imati različite cijene i uslove.

Većina oglasa na našem sajtu sadrži većinu potrebnih informacija, ali preporučujemo da direktno kontaktirate prodavce kako biste dobili više informacija pozivom ili porukom. Kada suzite izbor, najčešće je najlakše dobiti sve potrebne informacije putem razgovora.

Na našem sajtu kao kupci, imate mogućnost odabira više proizvođača u jednom filteru, kao i posebno više modela od svakog proizvođača, što znatno olakšava poređenje i odabir pravog automobila za vas.Imate i mogućnost da sačuvate oglase. To radite tako što kliknete na ikonicu SRCE na samom oglasa. Prethodno je potrebno da ste prijavljeni na profil ili da napravite nalog. Kasnije, na svom profilu, možete detaljnije pregledati sve oglase koji vas interesuju i uporediti ih.

Nakon što pregledate ponude, pregovarajte o cijeni. Obično krajnje cijene su niže od onih koje su istaknute na oglasima. To zavisi i od više faktora, kao što su da li nudite neko vozilo uz novac ili samo novac.

Probna vožnja kao glavni test

Probna vožnja je obavezna! Na njoj možete primijetiti stvari koje ne biste primijetili kada je automobil parkiran. Pazite na buku u vožnji, upravljivost, osjećaj ubrzanja i kočenja.

Preporučuje se da povedete stručnu osobu s vama, posebno ako nemate puno iskustva s automobilima. Oni mogu primijetiti probleme koji bi vas kasnije mogli koštati vremena i novca.

Garancija prilikom kupovine

Provjerite da li prodavac nudi neki oblik garancije i detaljne informacije koje uključuju provjerenu kilometražu, istoriju servisiranja, moguća ranija oštećenja i slično.

Sa jeftinijim i starijim modelima ovo je nešto što je veoma teško ustanoviti, dok veliki broj auto salona sada nudi pouzdanu i provjerenu kupovinu polovnih automobila uz garanciju. Obratite pažnju na šta garantuju, obično se garancija odnosi na motor, mjenjač i kilometražu.

Dobar automobil obično košta više, ali budite spremni na to da auto koji je prikazan na oglasima možda neće biti onakav kako se predstavlja, kao i na to da će neki prodavci pokušati nadomjestiti nedostatke dodatnim snižavanjem cijene.

Dodatni troškovi

Prvi troškovi nakon kupovine automobila mogu uključivati registraciju, osiguranje, zamjenu guma i potencijalne kvarove.

Cijena registracije i osiguranja automobila varira do više faktora. Što je automobil snažniji, to će ti troškovi biti veći. Preporučujemo da prije kupovine provjerite ove troškove kako biste ih mogli uzeti u obzir prilikom odabira.

Cijena guma takođe varira zavisno o proizvođaču i karakteristikama, ali je obično slična cijeni registracije i osiguranja.

Pri kupovini polovnih automobila, preporučuje se oprez, jer novi programi i softveri mogu prikriti kvarove.

Važno je razmisliti prije nego što kupite polovni automobil. Pročitajte kupoprodajni ugovor i budite sigurni da ste informisani o svim troškovima i mogućim problemima koje automobil može imati.

Naša platforma nudi širok izbor automobila kako biste mogli kreirati listu vozila koja vam se sviđaju. Želimo vam srećnu i uspješnu kupovinu kao i puno pređenih kilometara.

Vaš AutoBum.ba