auto-bum-logo

Savjeti za vozače: Vozačke navike koje štete automobilu, a koštaju vas mnogo!

10.05.2024news image

Kako sačuvati vaš automobil, biti siguran u saobraćaju i uštedjeti nekoliko marki vozeći auto na pravi način.

Savjet broj 1: Odmaranje ruke na mjenjaču
Ovo nije preporučljivo iz nekoliko razloga. Prvo, trebate imati obje ruke na volanu, a drugo, pritiskanje ručice uzrokuje štetu na zubčanicima i sinkronima. Vremenom, taj pritisak može uzrokovati probleme koji bi vas mogli skupo koštati.

Savjet broj 2: Pola rezervoara goriva tokom zime
Zimi se u rezervoaru stvara kondenzacija. Svi znamo da voda u rezervoaru nije dobra za rad motora. Zato, ako je temperatura oko nule, pobrinite se da imate barem pola rezervoara goriva jer to sprječava nakupljanje i kondenzaciju vode, čuvajući motor od moguće štete.

Savjet broj 3: Konstantno kočenje
Svako pritiskanje kočnice je udar na vaš džep, pretvarajući gorivo u nepotrebnu toplotnu energiju na diskovima vašeg automobila. Što manje koristite kočnicu, više ćete uštedjeti goriva i produžiti vijek trajanja kočnica.

Savjet broj 4: Ignorisanje čudnih zvukova
Ako ignorišete čudne zvukove struganja ili škripanja vašeg automobila, dovodite u opasnost i ostale učesnike u saobraćaju. Svaki neobičan zvuk je upozorenje na mogući kvar. Što duže ignorirate ove zvukove, popravka će biti skuplja.

Savjet broj 5: Zanemarivanje ručne kočnice
Iako upotreba ručne kočnice nije popularna tokom zime zbog mogućeg smrzavanja, ostavljanje auta parkiranog u prvoj brzini može oštetiti zupčanike u mjenjačkoj kutiji i klipove u motoru. Stoga, ako je temperatura iznad nule, ne zanemarujte ručnu kočnicu.

Savjet broj 6: Visoki okretaji dok je motor hladan
Moderni motori ne zahtijevaju zagrijavanje kao prije 30 ili više godina. Ipak, nije preporučljivo voziti na visokim okretajima dok se motor ne zagrije. U hladnom režimu, promijenite stepen prenosa u viši kada motor dostigne oko 2000 okretaja u minuti.

Savjet broj 7: Kočenje nizbrdo
Pri vožnji nizbrdo, nikako ne koristite vožnju u "leru", već odaberite odgovarajući stepen prenosa i kočite motorom. Time ćete uštedjeti gorivo i produžiti vijek trajanja kočnica.

Želimo vam srećnu i sigurnu vožnju. Vaš AutoBum.ba